Alexander Solsjenitsyn – En dag i Ivan Denisovitjs liv

Audio > Audio books

Click here to download

Alexander Solsjenitsyn – En dag i Ivan Denisovitjs liv

SIZE: 126.99MiB

Click here to download

Description

Alexander Solsjenitsyn – En dag i Ivan Denisovitjs liv

Om författaren:
Aleksandr Isajevitj Solzjenitsyn (ryska ?????????? ???????? ???????????), född 11 december 1918 i Kislovodsk, är en rysk författare, historiker och tidigare sovjetisk dissident. Han erhöll Nobelpriset i litteratur 1970. Han är före detta kapten i sovjetiska armén och före detta fånge i Gulag.

Solzjenitsyn var den som framför alla andra fäste omvärldens uppmärksamhet på det sovjetiska systemet av fångläger. Debutromanen En dag i Ivan Denisovitjs liv publicerades under en politisk töperiod under Nikita Chrusjtjovs tid som sovjetisk ledare.

Solzjenitsyn föddes i Kislovodsk i Stavropol-regionen i södra Ryssland. Han inledde sitt författarskap genom att i hemlighet föra anteckningar under sina år i sibiriska fångläger, dit han våren 1945 sänts efter att i ett privat brev ha uttalat en kritisk synpunkt om Stalin.

År 1970 tilldelades Solzjenitsyn nobelpriset. Han tvingades i exil 1974 då han också mottog nobelpriset. Efter sovjetväldets sammanbrott återvände Solzjenitsyn från exilen i Vermont i USA till hemlandet. Han bor numera i Troitske-Lykovo, som är en liten by utanför Moskva.

Om boken:
van har dömts till ett arbetsläger, anklagad för att ha varit en spion efter att ha tillfångatagen av tyskarna under andra världskriget. Det är inte sant men han straffas av staten i vilket fall för att vara en spion. Hans strafftid är på tio år men boken indikerar på att de flesta aldrig lämnar lägret.

Dagen börjar med att Sjuchov vaknar upp sjuk. För att han har vaknat sent skickas han till vakthuset för att städa och tvätta det. Detta är ett orättvist straff men mycket mild jämfört med andra som beskrivs i boken. När han är klar med städande går han till sjukstugan för att rapportera att han är sjuk. Men nu är det sent på morgonen och läkaren får inte sjukskriva fler arbetare så Sjuchov måste arbeta i vilket fall som helst. Resten av dagen handlar mycket av Sjuchovs grupp och deras lojalitet för gruppchefen. Solzjenitsyn berättar också om olika metoder för att överleva, om hur nästan hela lägret lever efter en ?djungelns lag? och den starkaste överlever, typ av attityd. Genom att göra en del tjänster åt en kille som får paket hemifrån med mat lyckas han få lite extra att äta.

De som var i lägret fann att bara överleva dag till dag var en prövning. När man läser det första kapitlet var man reda på vilka sort kläder och liknande som delas ut till fångarna. Det är extremt undermåliga kläder. I den kölden som de arbetar i får de stövlar som väldigt sällan passar, tunna vantar som går sönder väldigt lätt och rockar av väldigt dålig kvalitet. De blev tilldelade nummer för att ytterligare dehumaniseras. Ivans nummer var för övrigt S-854. Varje dag fick gruppledarna sina gruppers arbetsuppgifter för dagen och sedan fick de mat utefter hur de hade presterat. Om en medlem i gruppen sackade efter blev alla straffade. Trots alla svårigheter ser Ivan de ljusa sakerna i tillvaron. En extra skål med tunn soppa eller en dag utan hårda straff kunde vara höjdpunkter i ett straff.

Solzjenitsyn lägger upp Sjuchovs karaktär på ett sådant sätt att de liknar hans egna så att han bättre kan visa med erfarenhet hur det kan vara att leva i sådana läger. Trots den extremt hårda tillvaron kan de hitta ljusglimtar i de minsta sakerna, någon fick ett paket eller att helt enkelt leva.

Uppläsare: Frej Lindkvist

Kom ihåg: Seeda alltid minst lika mycket som du tankar. Varje gång du låter bli att seeda, så måste någon annan seeda i ditt ställe för att det skall fungera.

Under våren kommer jag att lägga ut en stor del av min boksamling på TPB. Bara “riktiga” talböcker, inga Daisy, och alltid på svenska.

Comments

sysaw at 2008-04-10 11:57 CET:

Tack Popoffret!

callbo64 at 2008-04-10 13:12 CET:

Thanks!

davve426 at 2009-03-29 21:56 CET:

seeda. tankar i 2 kbit/s

Tags

Aleksandr Solzjenitsyn – Wikipedia sv.wikipedia.orgAleksandr Isajevitj Solzjenitsyn (ryska Алекса́ндр Иса́евич Солжени́цын), född 11 december 1918 i Kislovodsk , död 3 augusti 2008 i Fängslad! Nobelpriskampen 2006 nobelpriskampen.seivan _denisovitjalexander _ solsjenitsyn .html Alexander Solsjenitsyn , när han i december 1974 var i Stockholm för att ta emot sitt Nobelpris. Solsjenitsyn tilldelades Nobelpriset i litteratur redan 1970 GULAG – Stalins slavläger – Fängslad! Nobelpriskampen 2006 nobelpriskampen.seivan _denisovitjGulag är ursprungligen en förkortning av ryskans Glavnoe Upravlenie Lagerej som var namnet för ledningscentralen för bland annat alla fängelser, arbetsläger och Aleksandr Solzjenitsyn – Wikipedia no.wikipedia.orgAleksandr Isajevitsj Solzjenitsyn (Александр Исаевич Солженицын, i eldre norsk transkripsjon Aleksandr Solsjenitsyn ; født 11. desember 1918 GULAG-arkipelagen – Wikipedia sv.wikipedia.orgGULAG-arkipelagen 1918-1956: Ett försök till konstnärlig studie (rysk titel: Архипелаг ГУЛАГ Archipelag GULAG) är en roman av Aleksandr Solzjenitsyn . Min verdenshistorie dag År : Md: Dag : Begivenhed: 2008: 1: 18: Den kontroversielle tidligere verdensmester i skak Bobby [Robert James Fischer] Fischer er død på et hospital i Reykjavik Russere – Wikipedia, den frie encyklopædi da.wikipedia.orgRussere (russisk: русские) er et slavisk folkeslag som for størstedelen bor i Rusland , men med store grupper i nabolandende og spredt ud over det gamle Rusland – Leksikon.org I den øverste partiledelse rådede der en uhyggelig atmosfære af intriger og rivalisering blandt Stalins medarbejdere. Det er åbenbart, at Stalin selv opfordrede Один день Ивана Денисовича Translate this page ru.wikipedia.orgНа английском языке. Выдержал, по меньшей мере, четыре перевода на английский. англ. ’Derfor går jeg i sultestrejke’ | Information Nadesjda Tolokonnikova har indledt en sultestrejke i den arbejdslejr, hvor hun afsoner sin fængselsstraf. Arkivfoto: AFPPagination 1 2 3 Next
link link link link link link link link link link link link link link

cde:QzpcIVBBUlNFXDEwMlx4cDBxbGRnLnR4dA==:cde

Leave a Reply